Úvod do ženské cykličnost

Právě si prohlížíte Úvod do ženské cykličnost

Poznej výhody svých čtyř fází

Je vám záhadou, jak funguje ženské tělo, mysl, emoce a duše během měsíčního cyklu? Přitom tyto proměny zažívá na vlastní kůži každá z nás. Chtěla bych vám nabídnout vhled na celý cyklus, který nám může přinášet více darů než těžkostí. Ukázat vám, jak využít naplno potenciál, který cyklus přináší. Kdy pracovat, kdy odpočívat, kdy psát článek a kdy jít běhat maraton. Porozumět výkyvům svých nálad a tak je lépe zvládat. Napojit se na svou ženskou sílu, která představuje citlivost, hravost, empatii, ale i nezdolnou vůli, výdrž a moc. Menstruace je jedna ze čtyř fází našeho cyklu a vůbec nemusí být otravná a obtěžují. A co teprve premenstruační fáze, která nám může přinést kopec kreativity, ať už máme v ruce tužku, štětec, vařečku nebo klávesnici.

Proč by mě to mělo zajímat

Protože to ledacos vysvětluje. Když pochopíme zákonitosti, se kterými se měníme, tak najednou zažijeme Aha efekt. „Tak proto chci teď ležet v posteli“, „proto se mi teď víc líbí můj partner“, „proto jsem teď zkusila něco riskantního“. Porozumět lépe sama sobě se prostě hodí. Naše tělo už nemusí být náš nepřítel. Budeme mu rozumět a vědět, co v kterou chvíli potřebuje. Ba co víc, když se na své tělo dobře naladíme a vyjdeme mu vstříc v jeho potřebách, tak s námi bude velmi ochotně spolupracovat. Takže sbohem premenstruační syndrome a bolestivá menstruace!

Co je to ženská cykličnost

Je to proměnlivost ženy v průběhu jednoho celého (skoro) měsíčního menstruačního cyklu. Fenomén, jak my ženy se pod vlivem tance hormonů v průběhu měsíce (i dne) měníme. Máme chuť se jinak oblékat, jinak vonět, jíst různá jídla. Mění se nám množství energie i výkon. Jinak zacházíme se vztahy. Menstruační cyklus není jen doba, kdy z nás vytéká krev, ale jsou to čtyři fáze: menstruační (reflektivní), předovulační (dynamická), ovulační (expresivní) a předmenstruační (kreativní) a každá z nich nám přináší určité dary ve formě schopností, které se nám v té době zesilují.

4 FÁZE LUNÁRNÍHO CYKLU

Menstruační (reflektivní) fáze

Je to klidová fáze jako je zima pro přírodu. I my v tu chvíli chceme nejraději někam zalézt. Ideálně pod peřinu s hrnkem teplého kakaa. Naše energie fyzická i psychická je na svém měsíčním minimu. Proto potřebujeme hodně spát, odpočívat a velmi výrazně ubrat na rychlosti a výkonu. Do společnosti, mezi lidi nás to vůbec netáhne.

Zároveň je to doba, kdy jsme nejvíce a nejlépe naladěny na svou intuici, vnitřní moudrost, na svou duši. Proč myslíte, že je řada žen v tuto dobu podrážděných a kritických? Protože s plnou silou se jim vyjeví, co jim v životě nefunguje a co by chtěly jinak. A to je také krása této fáze. Já tomu říkám „kritické oko menstruace“. Posvítí si detailně na náš život a můžeme získat nečekané vhledy o tom jak dál nebo co propustit, protože už nám to neslouží.

Předovulační (dynamická) fáze

Tady to frčí první kosmickou rychlostí. Máme takovou energii, že lehce uběhneme maraton. V práci i doma sršíme dobrou náladou. Všechno nám jde rychle od ruky, žádná výzva pro nás není moc velká. Cítíme se jistě a sebevědomě. Takže se v této fázi častěji než v jiné pouštíme mimo svoji komfortní zónu a zkoušíme nové věci.

Rychle nám to pálí, naše myšlení se teď nejblíže přiblížilo tomu mužskému svojí racionalitou, logikou a i tím, že emoce druhých nebere moc v potaz. Pokud se vám v předešlé odpočívající fázi nahromadila práce, s lehkostí ji teď doženete. Pokud to chcete v tenisovém zápase natřít svému mužskému protějšku, teď je ta nejlepší doba. Teď je také dobrá doba pro plánování či organizování.

Ovulační (expresivní) fáze

Nyní jsme s maximální pozorností zaměřené na druhé. Empatické, naslouchající, pečující a milující. Nejvíc nám to sluší a i náš partner nám přijde najednou přitažlivější (ano, můžou za to ovulační hormony, příroda prostě chce, abychom se rozmnožili 🙂 Máme o trochu míň energie a moc se nám nechce sedět za počítačem. Za to nám jde teď úplně nejlíp jakékoli vyjednávání. Lehce ostatní přesvědčíme, najdeme dohodu nebo bravurně odprezentujeme svůj referát.

Nebezpečí tohoto období je nejen horší schopnost soustředění se, ale hlavně ten nezměrný optimismus. Skoro bych řekla až růžové brýle. Cítíme se jako na obláčku, nic není problém. Takže v euforii se můžeme upsat k něčemu, čeho pak později budeme litovat. Při nakupování utrácíme víc než obvykle. Rozhodně nedoporučuji dělat v tuto chvíli jakékoli zásadní životní rozhodnutí.

Předmenstruační (kreativní) fáze

Neprávem zatracovaná fáze, kterou osobně mám nejradši. Protože k nám přichází inspirace a tvořivost (hádejte ve které fázi píšu tenhle článek). Pokud chcete ušít sukni, upéct nový koláč, vylepšit domov, vymyslet reklamní slogan, není lepší doba než ta před menstruací. Plus lépe vnímáme detaily, dotahujeme věci do konce. Celkově uklízíme na všech frontách.

Zároveň výrazně ubývá energie, zato můžeme přibírat na váze, jak naše tělo zadržuje vodu a my se cítíme nafouklé. Zhorší se nám pleť, mastí se vlasy. Nic moc. Však taky se stahujeme mimo sociální dění. Větší množství lidí nám nedělá dobře. Začínáme více odpočívat a hlídáme si své hranice.

Co mi to může přinést

Porozumění a respektování naší cykličnosti nám přináší vnitřní klid a pocit harmonie. Menstruace nemusí bolet a obtěžovat nás. Premenstruační syndrom je záležitostí vnímání našeho ženství a lze se ho zbavit, právě cestou přijetí svého ženství, své ženské síly. Navíc, když zasvětíme do střídajících se fází také své blízké (partnera, děti), získají i oni porozumění. Vztahy jsou pak o něco zase jednodušší, je méně nedorozumění a větší oboustranné naladění se. Takže z toho těžíte vy i oni.

Když se naučíme využívat svůj ženský cyklus, tak už nebudeme zmítané bouřemi hormonů, ale začneme ho využívat ve svůj prospěch a tím naplno využívat i svůj potenciál v každé fázi svého cyklu. Život v souladu s cyklem přináší i uvědomění si jeho hlubšího smyslu, jeho spirituálního rozměru.

Další inspirace

Pro další inspiraci nakoukněte na weby: https://katkamaresova.cz/cyklickazena.cz, nebo https://dana-sofie.cz/. Knížky s touto tématikou, menstruační pomůcky a kupu dalšího najdete na maluna.cz (mimochodem jsou tady od nás z Jablonce). Zkouknout můžete i film „Měsíc v nás“. No a pro čtivce se nabízí klasika od Mirandy Gray – Cyklická žena nebo novinka dvouknihy od Katky Marešové – Na vlnách ženy. Z jedné strany je kniha pro dívky, z druhé strany pro ženy. Recenze na ně najdete na mém facebooku. Knížek už je dnes naštěstí celá řada. Stejně tak se můžete nechat vtáhnout na nějaký tvořivý seminář s touto tématikou. Věk v tomto případě nehraje roli. I v šedesáti stojí za to najít svoji vnitřní ženu.

ženská cykličnost