Reflexní terapie chodidel pro celkové zdraví

Právě si prohlížíte Reflexní terapie chodidel pro celkové zdraví

Reflexologie chodidel aktivuje přirozené regenerační síly organismu a přispívá k obnově tělesné i psychické rovnováhy. Jemnou tlakovou masáží chodidla dokáže ulevit od bolesti, podpořit činnost oslabených orgánů, rozproudit tok krve a energie, uvolnit napětí v těle a celkově tak navodit pocit pohody a harmonie. Reflexní terapie může mít mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví, od zlepšení funkce nervů, přes nárůst energie, až po účinnější regenerační a relaxační účinky.

O reflexologii jsem si povídala s reflexní terapeutkou Zuzkou Tománkovou

https://www.reflexologie-chodidel.cz/

Čím si tě Zuzko reflexologie přitáhla, proč sis vybrala ke studiu zrovna tuto metodu?

Tato metoda mě doslova uchvátila svou jednoduchostí a přirozeností. Je velice efektivní a je u ní hned vidět reakce a následné uvolnění anebo posílení celého organizmu včetně vnitřních orgánů. A tak vlastně namasíruji celého člověka a působím na celek.“

Celostní přístup reflexologie

Reflexologie nohy je bezpečná, šetrná a velmi účinná forma terapeutické masáže. Stáří reflexologie se odhaduje asi na 5000 let a její kořeny sahají k čínské medicíně. Dnes je funkčnost metody ověřena i řadou výzkumů.

Reflexní body se nacházejí na různých částech těla (například na rukou a uších), ale na chodidlech jsou nejcitlivější, a proto jsou také nejúčinnější. Reflexologie je metodou, která používá celostní (holistický) přístup k lidskému tělu. V reflexologii jsou chodidla tzv. mikromapou našeho těla. Každý bod na plosce nohou souvisí s nějakým orgánem či životní funkcí.

 S pomocí této mapy se dají lokalizovat jednotlivé orgány, části těla i tělesné systémy a stlačováním jednotlivých plošek se pak mohou ovlivnit funkční orgánové poruchy.

Proč jako terapeutka pracuješ převážně s ploškami na chodidlech?

Protože tyto plošky jsou přirozeně připravené na reflexní působení. Nejlepší reflexní terapie je bosá chůze po holé zemi. Chodidlo je uzpůsobeno tak, aby když chodíme bosky, tak tlakem na chodidlo si svou vlastní vahou mačkáme plošky a tím si velmi prospíváme k jeho dobrému fungování. Tělo tímto procesem dostává potřebné impulzy k tomu, aby samo mohlo vyrovnat nerovnováhu v těle. Bosou chůzí si můžeme celkově velmi pomoct a zároveň získávat velký bonus, kterým je uzemnění. Toto nám lidem velmi prospívá a zároveň vnímám, že i velice chybí. Reflexologie je taková náhražka bosého chození. Zároveň s ní však můžeme cílit na určitou část těla anebo orgán a podpořit, uvolnit ho.“

Jak funguje reflexologie ?

Terapeut provádí jemnou tlakovou masáž reflexních zón převážně na chodidlech, čímž stimuluje tlakové body, které mají v těle spustit přirozené regenerační procesy. Může vám to připomínat akupresuru, kde jde také o působení na tlakové body ovšem na celém povrchu těla. Zároveň obě metody si kladou za cíl obnovení toku energie v těle a návrat k přirozenému zdraví.

Reflexolog se zaměřuje na celou plosku nohy. Začne od prstů a pokračuje dolů. Prostřednictvím všech reflexních bodů věnuje pozornost vnitřním orgánům a žlázám, svalům, kostem, nervovým uzlům a nervům. Pokud přicházíte s nějakým konkrétním problémem (třeba s migrénami), reflexolog se opatrně zaměří na oblast, která s ním souvisí. Přesto se postupně věnuje i všem ostatním reflexním bodům, protože v reflexologii jde o nastolení harmonie celého těla.

Reflexologie totiž stimuluje nervový systém, který se postará o harmonii a uvolnění. Nejde jen o zmírnění bolesti. Cílem terapie je uvést celé tělo do rovnováhy, takže bolest potom přirozeně odezní. Pokud reflexolog objeví bolestivé nebo napjaté místo, snaží se pomocí cíleného tlaku uvést tělo znovu do rovnováhy. Na konci sezení se k němu může vrátit, aby zjistil, jestli se bolest skutečně uvolnila. Na vlastní kůži jsem tento efekt zažila. Bolestivost místa byla výrazně menší.

Zuzko, funguje „reflexka“ už po jednom sezení a co mi přinese pravidelné docházení?

Reflexologie funguje již při prvním sezení. Tělo dostane potřebné impulzy, kterými rozpozná v jakých částech je nerovnováha a hned začne vyrovnávat. Srovnává to po svém a u někoho můžou nastat i čistící procesy, kdy tělo začne vyhazovat nečistoty. U každého se toto může a taky nemusí projevit jinak. Například někdo je unavený, někdo se víc potí, chodí na záchod, víc pije atd… Tato reakce je známka toho, že se tělo nakoplo a začalo pracovat. Většinou tyto příznaky rychle vymizí. Pravidelnost je výhodná proto, že tělo pravidelně dostává potřebné impulzy a už nemusí stagnovat a spát, ale pracuje samo pro nás a naši harmonii v těle. Reflexologií chodidel aktivujeme přirozenost těla obnovovat svoje regenerační síly.“

Jak se budete cítit ?

Po reflexní terapii můžete cítit celou řadu věcí. Někdo se cítí naprosto zrelaxovaný, „lehký“ nebo pociťuje v těle jemné brnění. Někteří lidé cítí teplo nebo mají pocit, že jim tělem proudí energie. Lidé často popisují, že vnímají, jak jim energie proudí každým orgánem, svalem apod., a zároveň cítí, jak mezi sebou komunikují.

Reflexní masáž u Zuzky je příjemný relaxační obřad v bezpečném prostředí a s citlivým přístupem. Zároveň počítejte s tím, že to někdy bude taky bolet. Je to hlas vašeho těla, které si žádá pozornost. Benefit „reflexky“ je v tom, že víte hned a velmi přesně, kde je problém a na co konkrétně se zaměřit. Od Zuzky také dostanete konkrétní doporučení ohledně výživy, doplňků stravy, automasáže bodů a celkového životního stylu. Osobně jsem se cítila příjemně uvolněná a unavená a odnášela si užitečné tipy pro zlepšení svého zdraví.

Co je pro to tebe Zuzko to zásadní, co lidem poskytuješ a předáváš?

Pro mě je zásadní uvolnění. Skrze chodidlo je to přirozený proces, kdy povolíme napětí, uvolníme celého člověka a zároveň posílíme celý organizmus. Tělo začne fungovat jinak. Zároveň pokud je člověk otevřený, může se povolit i jeho psychika a tam pak můžeme nacházet souvislosti, které můžou být příčinou stagnací nebo přetížení orgánů, částí těla. Člověk se o sobě hodně dozvídá. Odchází uvolněný, zastavený a plný informací o sobě. Je velmi důležité být otevřený a přijímající. JSEM TADY PRO VÁS A MLUVÍM S VÁM SKRZE VAŠE CHODIDLA.

Reflexní terapie pomáhá s různými problémy:

  • stresem či úzkostmi

  • bolestmi zad

  • bolestí hlavy, migrénami

  • při menstruačních bolestech

  • pokud máte žaludeční neurózu, zácpu nebo průjem

  • urychluje uzdravení při rýmě a nachlazení

  • zlepšuje funkce nervů

  • napomáhá lepšímu prokrvení

  • přispívá k rychlejšímu hojení

  • podporuje vylučování toxinů

  • navozuje celkové uvolnění a relaxaci těla i mysli

  • podporuje imunitní systém

     

Jaké benefity na zdraví bys Zuzko vypíchla?

Nejlepším benefitem je, že tělo začne pracovat pro náš prospěch a reflexní terapií si můžeme velice pomoci k znovu obnovitelným silám v organizmu. Protože všechno se vším souvisí a když my zpomalíme a začneme se vnímat, tělo to náležitě ocení. Ze své praxe jsem vypozorovala, že našemu tělu stačí málo, aby dobře fungovalo, ale potřebuje naši péči a pozornost pravidelně. PRAVIDELNĚ O SEBE PEČOVAT A VNÍMAT SE je zásadním poselstvím. Toto za nás nikdo neudělá.“

Psychické zdraví a reflexologie

Vzhledem k holistické povaze reflexologie, její pozitivní vliv není jen na fyzické, ale také na psychické zdraví. Pokud zažíváte nadměrný stres a jste pod velkým psychickým tlakem, může přinést emocionální a psychickou úlevu. Navozuje relaxační stav, pocit uvolnění, zklidnění těla a mysli. Přispívá tak k lepšímu spánku, zmírňuje bolesti hlavy a ulevuje od napětí v těle, což jsou časté důsledky stresu. Tím že přispívá k lepšímu okysličení v těle včetně mozku, zlepšuje řadu kognitivních funkcí jako je paměť a pozornost. Reflexologie dokáže během jediného sezení stimulovat až 7000 nervových zakončení, a díky tomu pomáhá zlepšit funkci nervů a reakce na podněty.

Jaký vliv má „reflexka“ z tvého pohledu terapeutky na psychiku člověka?

Větší než si dokážeme představit. Pravidelná péče o sebe nás vede k zodpovědnosti za sebe. A když jsme za své zdraví zodpovědni my sami, tak k tomu přistupujeme jinak. Reflexologie odkrývá to, co v nás je a velice dobře uvolňuje napětí nejdříve v těle, a pak i v mysli. Můžeme se potkat se svými neprojevenými emocemi, které můžeme uvolnit a proměnit. Můžeme pustit a odpustit to, co nás tíží a stagnuje v nás. Následně se nám uleví a my se můžeme podívat na sebe z jiného úhlu pohledu. S uvolněním přichází hlubší pochopení sebe sama a třeba i smyslu života. Záleží jak jsme otevření.“

Kdy nejít na reflexologii

Nedoporučuje se lidem s vážnými srdečními a cévními potížemi. Dále bývá jako kontraindikace považováno těhotenství po umělém oplodnění, velmi vysoký krevní tlak, vážné ledvinové onemocnění, poruchy srážlivosti krve, otevřené rány na nohou nebo třeba křečové žíly v oblasti nártů.

Shrnutí

Reflexní terapie nabízí jednoduchý způsob, jak se napojit na své tělo. Rychle zjistit, kde je který orgán či část těla oslabená či přetížená. Následnou tlakovou masáží chodidla vracet systém zpět do rovnováhy tím, že se uvedou do chodu regenerační procesy těla.

Zuzko, jak pomohla reflexní terapie tobě a tvé rodině?

Pomáhá nám neustále. Když se objeví bolest, přetížení, jakákoliv nerovnováha, tak saháme na nohu a mačkáme. Já sama pro sebe jsem objevila, že reflexologie je taková první pomoc. Proto jsem vymyslela slogan: 

ZASTAV SE, VYPNI HLAVU, UVOLNĚNÍ MÁŠ NA DOSAH NOHY

Mě osobně reflexologie pomohla s uvolněním napětí v těle. Když dlouho sedím za počítačem, tuhne mi krk a vždy to musím prokládat reflexkou anebo bosou chůzi po kamenech. Mému muži reflexologie pomáhá k uvolnění zad a posílení imunitního systému. A dětičkám nejlépe funguje, když nemohou večer usnout z přetížení po celém dnu, tak mačkáme nožičky a během chvilky spí. To je známka toho, že reflexologie funguje vždy a v každém věku :)“

O reflexologii jsem si povídala s reflexní terapeutkou Zuzkou Tománkovou.

https://www.reflexologie-chodidel.cz/

reflexní terapie Jablonec
reflexní terapie Jablonec